Skupaj z otrokom poiščimo recept za želeno jed, ki jo bomo skuhali ali spekli.
V našem današnjem primeru poiščimo recept za domač KRUH.
Pripravimo še potrebne pripomočke (tehtnico, merice za vodo, žlico) in sestavine, ki jih potrebujemo. Zavihamo rokave in uživajmo ob zabavnem ustvarjanju.
Najprej pa temeljito umijemo roke z milom, tako da milni mehurčki opravijo delo in jih spremo s toplo vodo z rok.
Medtem, ko testo vzhaja se z otrokom pogovarjamo in ga spodbujamo k razmišljanju, iz česa in kako nastane moka; kaj vse bi lahko naredili iz moke. Ideje uporabimo za prihodnjič.
Pri postopku izdelave opazuje sestavine, jih tipa primerja med sabo, voha,, morda tudi okuša, opazuje kako spreminjajo videz in lastnost (npr. sipka moka se ob stiku z vodo spremeni v lepljivo snov in kasneje ob peki ponovno spremeni stanje v trdno obliko). Otroka spodbujamo, da sam opisuje vidne spremembe in lastnosti snovi. Med postopkom tehtamo, merimo, štejemo količine posameznih sestavin.
Sestavine
Količina: 1 kg kruha
75 dag moke
25 g svežega kvasa
2 čajni žlički sladkorja
3 čajne žličke soli
približno 0,5 l mlačne vode
1 jedilna žlica olja (lahko navadno, še boljše je olivno)
Postopek
V skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in malo mlačne vode.
Premešamo in pustimo, da na toplem Kvasec vzhaja.
V skledi zmešamo moko, žličko sladkorja in sol. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo kvasec, malo premešamo in dolijemo mlačno vodo in olje. Točna količina vode je odvisna od moke same.
Z električnim mešalcem testo gnetemo toliko časa, da dobimo elastično testo, ki samo odstopi od sklede.
Nato ga še ročno pognetemo v obliko hlebčka in pustimo vzhajati v skledi za vzhajanje toliko časa, da naraste na dvojno količino.
Ko je dovolj vzhajano, ga stresemo na pomokano površino in še enkrat na roke dobro pregnetemo.
Sama ga običajno oblikujem kot štruco, žemljico ali pletenko in položim v podolgovat model, obložen s peki papirjem. Model postavimo na toplo, da testo še enkrat vzhaja.
Vzhajano testo postavimo v predhodno ogreto pečico na srednjo rešetko in pečemo 30 – 35 minut na temperaturi 180 – 200 stopinj.
Pečen kruh s pomočjo peki papirja vzamemo iz modela in odložimo na rešetko, da se ohladi.
Dober tek