TURISTIČNI OBISK KOPRA

Področje: DRUŽBA , primerno za otroke + 4 leta

TURISTIČNI OBISK KOPRA

Otroci imajo radi igro vlog in tokrat se lahko skupaj igrate turiste. Ni pomembno, če živite v centru Kopra, ali v njegovi okolici, gotovo boste s turističnim sprehodom po mestu, opazili tudi kaj še neopaženega.

Lahko si pred sprehodom priskrbite literaturo – turistični vodnik, zemljevid ali prospekte mesta.

Koper je eno izmed najstarejših mest v Sloveniji, z bogato kulturno dediščino in seveda tudi z legendo o njegovem nastanku.

Koper je bil nekoč otok in legenda pravi, da se je v davnih časih, v času grških bogov, prav tu vnel boj med Pozejdonom – grškim bogom morja in Ateno – grško boginjo modrosti. Med njunim bojem je  Ateni iz rok padel ščit. Padel je naravnost v morje in iz njega je nastal otok. Koper se je nekoč imenoval Aegida Egida naj bi v grščini pomenil ščit.

 

( slika 1 – Koper nekoč - otok)

Kopru so imena večkrat spreminjali. Nekoč je bil Capris, po kozah ( capra – koza). Kasneje , ko so bili tukaj Benečani, so mu dali italijansko različico Capo d´Istria.  Tudi danes v italijanščini poimenujemo Koper –Capodistria. Koper je dvojezično mesto. V njem že vrsto let v sožitju živita dva naroda, Slovenci in Italijani. Ob sprehodu po mestu, boste opazili več dvojezičnih napisov. Pozorni bodite na imena ulic in trgov.

 

(slika 2 – vrata Muda)

Predlagam, da kot turisti vstopimo skozi  nekoč glavna mestna vrata Muda, ki so bila del mestnega obzidje. Skozi vrata pridemo na Prešernov trg, z zanimivim Da Ponteievim vodnjakom. Že tukaj vam predlagam, da se zazrete na strehe stavb, saj boste videli veliko različnih dimnikov.

  

 (slika 3 – vodnjak Da Ponte)      

Od tu lahko izberete pot do Titovega trga po glavnih ulicah Župančičevi in Čevljarski, ali si izberete pot po labirintu ozkih ulic. Bodite pozorni saj na poti lahko opazite stavbe z grbi, različna okna, tudi z vitraži, okna v pritličjih z rešetkami (proti tatovom), vrtove, ki jih je v mestu veliko ,..

 

( slika 4 – vhod na Titov trg – okna)

Titov trg je glavni mestni trg, ki ga obdajajo čudovite beneške palače.

Pretorsko palačo boste prepoznali, po številnih grbih in po boginji pravice, ki je na vrhu palače. Boginja drži v roki tehtnico, s katero tehta med lažjo in resnico. Otroke lahko opozorite na grb z levom , ki ga lahko v Kopru večkrat srečate. Lev s knjigo je simbol Beneške republike. Zanimivost – če ima lev knjigo odprto, je simbol svobode, ko ima lev knjigo zaprto, je bil grb postavljen v obdobju vojne (ko niso mogli brati).

Nasproti Pretorske palače stoji Loža, ki je bila že nekoč zbirališče pomembnih meščanov. Na trgu sta tudi Foresteria (nekdaj prenočišče za goste) in Armeria (skladišče orožja). Tukaj je tudi cerkev Marijinega vnebovzetja z zvonikom. Priporočam, da se povzpnete na stolp in pogledate Koper s ptičje perspektive.

  

 (slika 5 – ulica)

Mnoge zanimive zgradbe so razpršene po celotnem mestnem jedru. In najbolje je, da se kar malo sami izgubite po ulicah in opazujete, kaj je tukaj posebnega. Morda se boste zazrli nad hiše in opazili tisočere različne dimnike. Morda boste ugotovili, da je v mestu veliko vodnjakov,..

 

(slika 6 – vodnjak na Kidričevi)

Vsekakor priporočam, da zaključite sprehod ob morju. Tu otrokom poveste  še nekaj besed o  Luki Koper in opazujete barčice. Otroke nagradite s sladoledom ali drugačnim priboljškom. Lahko se tudi odločite, da po turističnem obisku mesta, nekomu pošljete razglednico s pozdravi iz najlepšega mesta na slovenski obali.

 

(slika 7 – Taverna- pogled skozi oboke)