OTROK IN PREHLADNA OBOLENJA

 OTROK IN PREHLADNA OBOLENJA

Za otrokovo zdravje je  pomembno uživanje raznovrstne uravnotežene prehrane, pitje zadostne količine tekočine, vsakodnevno gibanje na svežem zraku ter spodbudno, varno okolje za odraščanje.

Ko pa nastopijo posebne razmere, v katerih otrok ali odrasel potrebuje  pomoč  da ostane zdrav ali pa da ob bolezni hitreje okreva, pa si poleg nasvetov zdravnika pomagamo tudi z domačimi pripravki.

Ker imajo otroci radi sladek okus, je  v času respiratornih obolenj najlažje poseči po medu, ki ga imamo vedno v domači kuhinji.  Vanj zamešamo začimbe, ki imajo protivirusno in protibakterijsko delovanje, npr. cimet, klinčke, ingver, črno kumino. Nekaj predlogov za pripravke z medom, ki  nas bodo varovali ( povzeto  iz Zdravilna moč začimb za otroke, Topolovec, Lončar, 2018)

CIMETOV MED proti prehladom:

-        200g  nesegretega medu

-        30 g mletekga ekološkega cimeta

Premešamo, zaužijemo pred jedjo ali namažemo na kruh, vmešamo v čaj. Cimet dodajmo tudi drugi hrani – jogurtu, smutijem, mlečnim jedem za zajtrk…Cimet deluje na širok spekter povzročiteljev prehladov, za razliko od zdravil  mikroorganizmi nanj ne postanejo odporni.

Pri obolenjih dihalnih poti si pomagamo s ČRNO KUMINO. Črna kumina pospešuje regeneracijo celic, spodbuja kognitivne sposobnosti.  Za meden pripravek uporabimo zmleta semena v razmerju 1:1. Otrokom ponudimo 2 žlički dnevno, zjutraj in zvečer. Če otrok zavrača pripravek s semeni zaradi barve, lahko uporabimo tudi olke in sicer v 100ml medu dodamo 12-20 ml olja črne kumine.

Če ima otrok težave z uspavanjem, mu zvečer pripravimo pretlačeno banano, v katero zamešamo pol žličke zmletih semen črne kumine.

KLINČKI  pomagajo pri vnetjih grla in ustne sluznice. Njihovo protimikrobno delovanje je bilo dokazano v več študijah. Pripravimo lahko čaj proti prhladu in kašlju in sicer tako, da  ščep klinčkov v prahu prelijemo s skodelico vroče vode in pokrito pustimo stati 10 minut, rahlo ohlajenega pa sladkamo z medom. Lahko pa pripravimo med s klinčki in sicer žlički medu dodamo ščep prahu klinčkov, kar zaužijemo 2-3krat dnevno.

INGVER ima protivnetne  lastnosti, hkrati pa nas varuje tudi proti alergijami. Zavira krčenje dihalnih poti in spodbuja tvorbo sluzi v dihalih. Ingver otroku ponudimo na več načinov: suh ingver lahko zamešamo v jogurt ali sadno kašo, dodamo ga v sokove, limonado, sladice ali iz njega skuhamo čaj. Če uporabimo svež ingver, iz njega iztisnemo sok, vlaken, ki so pekoča, pa ne ponujamo otrokom.

SVEŽ INGVERJEV SOK:

-        50 g svežega ingverja nastrgamo in iz njega iztisnemo sok

-        ¼ žličke mletih klinčkov

-        1 dcl tople vode

-        1 žlica medu, vse skupaj zmešamo in ponudimo otroku 2-3krat dnevno po eno žličko.

Ostanite zdravi!

 

Pripravila:

Maja Knific, vodja ZHR

Vrtec Koper

marec 2020