Nazaj na enoto / skupino

VEČJEZIČNI ODDELEK V VRTCU RIBICA

V šol. l. 2023/24 je v enoti Ribica deloval raziskovalno-razvojni oddelek (RA-RA). V skupino Hobotnice je bilo vključenih 22 otrok starih od 5 - 6 let. Cilj RA-RA oddelka je bil spodbujati radovednost, spoštovanje ter pozitivna stališča do vseh jezikov in kultur. V oddelku je delo potekalo po metodologiji Korak za korakom(KZK), kjer je bilo učno okolje oblikovano v centre aktivnosti, ki otroku omogočajo , da raste in se razvija na svoj lasten način.

Temeljni steber večjezičnega oddelka je bila slovenščina kot prvi jezik, ki sta jo govorile  vzgojiteljica ter pomočnica vzgojiteljice. Drugi steber je bila italijanščina, kot jezik okolja, ki jo je v oddelek vnašala italijansko govoreča vzgojiteljica. Tretji steber je kot tuj jezik predstavljal angleščino, ki se je v oddelek vpeljevala preko Jezikovnega vlaka ter obiskov študentov iz Pedagoške fakultete.

Otroci so preko Jezikovnega vlaka potovali v različne države ter spoznavali različne jezike in kulture. Spoznavali so Slovenijo ter njene športnike, odpotovali v Avstrijo ter se naučili dunajski valček, v Italiji so spoznavali znane slikarje ter si pripravili pravo italijansko pico. V Veliki Britaniji so se učili o različnih prevoznih sredstvih, ki so tam značilna. Na Hrvaškem so raziskovali morske živali, v Španiji pa so si izdelali pahljače in kastanjete. Otroci so se učili pesmice ter različna druga poimenovanja (hrane, številk, barv, dnevov v tednu,...) v različnih jezikih. Raziskovali so značilnosti različnih kultur, spoznavali značilnosti različnih držav in s tem razvijali jezikovno in kulturno zavedanje.

V naslednjem šolskem letu bosta v enoti Ribica delovala dva RA-RA oddelka s starostjo otrok 3-5 let ter 5-6 let.