Nazaj na domačo stran

PROJEKT ‘‘POSTANI JUNAK/JUNAKINJA‘‘ V VRTCU KOPER

V Vrtcu Koper se zavedamo, da je varovanje narave vrednota, ki jo odrasli prenašamo na otroke, saj se od nas stalno učijo in nas posnemajo. S projektom »Postani pravi junak/junakinja«, ki ga je osnovala svetovalna delavka Doroteja Perše,  želimo otrokom predstaviti, da lahko vsi pomagamo pri skrbi za čisto okolje in s tem prispevamo k boljši kvaliteti življenja in sobivanju ljudi, živali in rastlin.

Z geslom »Poberi smet in reši svet!« smo tudi letos v Vrtcu Koper, v sodelovanju z Marjetico Koper, ob dnevu Zemlje, 22. aprila, organizirali čistilno akcijo ter številne druge aktivnosti, z namenom otroke ozaveščati o pomenu ohranjanja in varovanja narave.

Pri naših najmlajših želimo razvijati odgovoren odnos do okolja v katerem živimo, s krepitvijo medgeneracijskega sodelovanja in povezovanja. V vrtcu se z otroki pogovarjamo o ekološki problematiki, spoznavamo, čemu služijo barvni zabojniki v okolici vrtca, izvirno in domiselno uporabljamo odpadno embalažo ter v naravi iščemo, kaj tja ne spada.

Marjetica Koper je otrokom omogočila, da so se seznanili s tovornjakom za odvoz odpadkov, prikazali so kako poteka praznjenje odpadkov iz ekoloških otokov in pranje zabojnikov. Za varno izvedbo čistilne akcije so nam zagotovili vrečke za smeti in rokavice ter vsem otrokom natisnili diplomo za sodelovanje v projektu.

V tem šolskem letu je bil projekt sprejet kot uradni projekt Unescove mreže šol in vrtcev in že v prvem letu je bil odziv izjemen, saj se je poleg Vrtca Koper kar 18 šol in vrtcev odločilo, da bo sodelovalo v projektu. To nam sporoča, da smo na pravi poti in da se vse več ljudi zaveda okoljske problematike ter želi nekaj ukreni za pomagat našemu planetu in nam samim.

S fotografijami in izdelki otrok Vrtca Koper bo nastala razstava, ki bo na ogled v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja, v avli Oddelka za mlade bralce, od 3.5. do 19.5.2022. Vabljeni k ogledu.