Nazaj na domačo stran

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE V VRTCU KOPER

 

 »DOBER TEK« V VRTCU KOPER       

 

                                              

 

V Vrtcu Koper smo se letos seznanjali s kulturno dediščino na prav okusen način. Sodelovalo je pet naših enot: Kekec, Ribica, Čebelica, Žogica in Vanganel-Pikapolonica. V pomladnih mesecih so potekale številne dejavnosti znotraj skupin, ob upoštevanju vseh varnostnih predpisov. Otroci so z velikim veseljem spoznavali in okušali tradicionalne jedi, listali stare kuharske knjige, preko kuhinjskih pripomočkov se seznanjali z istrskim narečnim jezikom in prisluhnili številnim zgodbam, deklamacijam ter izštevankam povezanim s to tematiko.

Enota Kekec se je odločila za temo: »Mmm, kako diši v naši kuhinji«. Spoznavali so kako so ljudje živeli in delovali v prejšnjih časih ter se seznanjali z različnimi geografskimi in kulturnimi okolji. Kuhali so po različnih receptih in merili s priročnimi sredstvi (dlan, ščepec, žlica…) ter se pri tem igrali z merili in urili tudi na področju matematike. Preizkusili so se tudi v pripravi: mišk - fritul, pletenk, domačega kruha in buhteljnov z marmelado. V enoti Ribica so postali »Kulinarične in ustvarjalne ribice« ter tako spoznavali stare istrske običaje: pletenje košar, mletje kave in pripravo tradicionalnih istrske jedi: fritaja s šparglji, pletenka in ptički iz kvašenega testa. Vse skupaj pa je bilo »slastno in dišeče, saj se nekaj dobrega peče…«. V enoti Čebelica so se skozi tematiko: »Od pšeničke do potičke« sprehodili skozi pet čutil. S pomočjo umetnice Samante Kobal je nastala tudi gibalna uprizoritev te tematike in strip s fotografijami otrok. Vzporedno pa so spoznavali tudi kulinarični vidik: različne vrste moke, kako deluje mlin, različne pripomočke in pripravo potice. Otroci iz enote Žogica so pod geslom: »Kužina moje none« spoznavali stare kuhinjske pripomočke in njihovo poimenovanje v narečnem jeziku, obiskali so lokalno tržnico, poslušali so istrsko ljudsko glasbo in ob tem pripravili: kavo, miške, supe, potico, bobiče in še kaj okusnega iz lokalnih sestavin. Enota Vanganel je izbrala geslo: »Lonček kuhaj«. Otroci so spoznavali posodo in predmete, ki so jih nekoč uporabljali za pripravo in postrežbo hrane ter se seznanili z zgodbami, deklamacijami in izštevankami povezanimi s to temo. Tudi v enoti Vanganel se je kuhalo in okušalo pristne istrske jedi. Najstarejši otroci so pripravili istrsko kosilo s špargljevo juho, istrskimi fuži z golažem in štrudelj z mešanim sadjem. Pripravili pa so tudi fritajo s špargo, fritole, bobiče in spoznavali polento. Aktivno so sodelovali pri zbiranju predmetov in pripravi razstave.

V vseh enotah je bilo zelo aktivno, slastno in zabavno spoznavanje dediščine preko teme »Dober tek«.

 

Razstava bo na ogled v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja, v Oddelku za mlade bralce, od 25.9. do 31.10.2021.

 

Vljudno vabljeni