Prehrana  

Skrb za zdravo prehrano in zdrav način življenja je v obdobju malčka in otroka posebnega pomena, ker je to obdobje intenzivnega razvoja

Ob nudenju uravnotežene  in pestre prehrane otroku privzgajamo ustrezne prehranjevalne navade.

V Vrtcu Koper je prehrana otrok usklajena s priporočili zdravega prehranjevanja, pri čemer sledimo Nacionalnemu programu prehranske politike in Smernicam zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Pripravljeni obroki so sestavljeni iz vseh skupin živil, kar zagotavlja normalno rast in razvoj.

S pestro ponudbo sezonskega sadja in zelenjave pomembno prispevamo h kvaliteti uravnotežene in zdrave prehrane. Z raznolikostjo prehrane se otrok navaja na različne nove okuse. Hrano nabavljamo dnevno, tako da se zaradi skladiščenja ne izgublja biološka vrednost svežih živil.

V času bivanja v vrtcu otrokom nudimo zadostne količine pijač: čaj, sadnega soka in predvsem vode.

Tudi posebne dogodke (praznovanja) želimo preživeti v duhu zdravega prehranjevanja.
Praznovanje rojstnega dne je v vrtcu priložnost za navajanje otrok na družabnost, krepitev socialnih vezi, izkazovanje pozornosti v medosebnih odnosih ter spodbujanje pozitivnih čustev. Slavljenca vpletamo v celodnevne aktivnosti, ki dajo dnevu in otroku prav posebno vrednost. Pri tem ne potrebujemo nobenih materialnih dobrih, posebne hrane ali pijače, ki bi jo starši prinašali ob praznovanju (v skladu s programom in priporočili RESOLUCIJE O NACIONALNEM PROGRAMU O PREHRANI IN TELESNI DEJAVNOSTI ZA ZDRAVJE 2015 – 2025). Želimo, da je otrok na dan svojega praznovanja deležen posebne pozornosti in prijetnih doživetij, ki mu prinašajo notranje zadovoljstvo in krepijo zavedanje lastne vrednosti.

Prizadevamo si, da postane zdrava prehrana del vsakdanjika vseh nas in naših otrok. Dobre navade in znanje o prehrani bodo tako dragocena popotnica k zdravemu načinu življenja.

Jedilniki:

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.